111 Ronden

De start van de 37e 111-ronden
AMSTERDAM –  Zoals bijna elk jaar wordt altijd in de maand november “de Nachtprestatietocht” ofwel de 111 ronden van HCA verreden. Gezien zijn grote aantal keren dat het verreden is een echte klassieker geworden.

De 111 ronden van HCA zijn bijna net zo oud als de vereniging zelf. We hebben de archieven er eens op nageslagen en kwamen met een grote lijst met tijdstippen wanneer de 111 ronden plaats vinden. De eerste datum die genoemd is in het 25 jarig jubileum boek is 24 december 1966.

De start van de 37e 111-rondenIn dat jaar kwam dhr Koornstra op het idee om voor de elfstedentochtrijders een nachtprestatietocht te organiseren als een soort extra training. Hierbij zou het ook gelijk wat schermachtig moeten zijn, vandaar dat het in de avond moest worden gereden. Waar het idee van de 111 vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Wel werd er steeds meer bij bedacht door de jaren heen. Zo ontstond ook het verhaal, dat deze tocht altijd op 11 november zou moeten worden gereden en zelfs om 23.11. Als we kijken naar de statistieken, zie we dat pas later deze traditie op gang is gekomen. Wat wellicht ook wel aardig is om te melden is het feit, dat er uit verschillende bronnen is gemeld dat deze 111 ronden de eerste aanzet was voor het marathonschaatsen in nederland. Hoewel ik me daar wel iets bij kon voorstellen, is bij verder onderzoek dit bevestigd in het boek “Schaatsen” door Marten Horstman. Hier staat op pag 12:

Het was de ‘Nacht van Amsterdam’ die hier uitkomst ging brengen. Deze activiteit beperkte zich in eerste instantie tot een puur rekreatief toergebeuren maar zou later meer wedstrijdgericht worden. Het evenement trok naast veel regionale rijders ook een aantal lange afstandrijders van andere banen. De in Amsterdam ontwikkelde gedachte om een passende wedstrijd te organiseren voor lange afstandrijders vond op andere plaatsen navolging.

Ook het boek van Henk Gemser “Handboek Wedstrijdschaatsen” heeft hier het een en ander over geschreven (pag 187):

Tussen 1965 en 1969 organiseerde Andre Koornstra voor het eerst op de Jaap Edenbaan een wedstrijd over 10 km met een groepsstart en een zg nachtprestatietocht over 111 ronden.

Uit de tekst van Henk Gemser blijkt dat er twee soorten marathon werden verreden. Het blijkt dat op de zaterdags avond ook lange afstanden werden gereden in wedstrijdvorm. De schaatsers kwamen hiervoor vanuit het hele land om dit te kunnen rijden. Mensen uit Zeeland was niet bijzonder. Echter hoeveel ronden het waren enz. is momenteel niet bekend.

Het marathon schaatsen is door met name de inzet van ijsclub Eindhoven in het seizoen 1971-1972 aanzet geweest voor het marathon schaatsen in nederland met een echt regelment en erkend door de KNSB.

Ook is het wel aardig om aan te geven dat er in het seizoen 84/85 de toch is verreden in Haarlem ipv Amsterdam. Het jaar daarop is dat gelijk weer rechtgezet en werd de tocht verder in Amsterdam georganiseerd.

Namen uit de begin periode waren: gebroerders vd Hoorn, gebroeders Heemskerk, B. de Bruijn, A ligthart, T. Roozendaal, J.S. Stavenuiter, H. Water, J. Roos, H. van Wijngaarden, D. Zuidert. Sr, W. Augustin, W. Borstdorp, H. Blom, J. Honing, H. van Hesteren, H. Brand, J. Flotman, W. Blackborn, L. Groothuysen enz. Op zich allemaal namen die op een of andere meer telkens weer naar voren komen. Zeker als we kijken naar de verschillende families.

Het evenement is tegenwoordig geen wedstrijd meer. Wel wordt de kopgroep bijgehouden door de speaker en worden hiervoor de ronden bijgehouden. Voor de overige deelnemers is dit dan een methode om na te gaan hoeveel ronden er nog extra moet worden gereden.

Tja en nu de 111 op de 11de dag van de 11de maand van het 11de jaar om 11:11 ’s avonds. Ik denk dat we het maar moeten houden op het gekke getal voor gekkenwerk. Wellicht dat het daarom ook tegenwoordig 5 euro is, want dit komt overeen met 11 gulden en 11 cent.

Over Jaap van der Spek 0 Artikelen
Vanaf 1972 op de ijsbaan te vinden. Eerst als wedstrijdschaatser, daarna 12 jaar als redateur/opmaker van de Op Uw Plaatsen, 10 jaar als trainer op de ZA2 en al weer een behoorlijk poosje als website beheerder. In het dagelijks leven eigenaar van een softwarebedrijf, echtgenoot van Carla en vader van 2 kids, Lisa en Jasper.